Naturen kan noget særligt for sørgende

Naturen kan noget helt særligt for os i sorg – den kan lindre, forbinde og skabe balance 

Hos Mistet Barn har vi i over 40 år støttet forældre, der har mistet et barn. I gennem tiden har vi oplevet, hvordan naturen ofte bliver et lindrende rum, en støtte og et sted hvor forældre kan føle sig fortsat forbundet med deres barn, som de elsker og savner.

Naturen som en støtte til at skabe en forbindelse til barnet

Mange forældre fortæller, at naturen giver dem en følelse af at være forbundet med deres den søn eller datter, de har mistet. Lyden af bølger, vinden i træerne eller synet af en solnedgang kan vække minder og skabe en unik følelse af nærvær. Et yndlingssted i skoven, en strand, hvor familien har været sammen, eller et særligt træ, man har plantet i barnets minde, kan blive symboler på den kærligheden, der aldrig forsvinder. og De bliver en kilde til at genskabe en forbindelse til barnet.

Små oplevelser i naturen kan give trøst og håb og trøst. For nogle kan det være en blid brise eller solens stråler der varme, der føles som en kærligheds-hilsen fra barnet., mens det fFor andre er det en stjerneklar nattehimmel, der minder om uendeligheden i den kærlighed, de fortsat føler for deres barn.

Kan naturen lindre sorg og smerte?

Naturen har en særlig evne til at lindre – både fysisk og følelsesmæssigt. For mennesker i sorg kan naturen være et fristed, hvor følelser får plads, og hvor heling kan begynde. Forskning og erfaring viser, at naturen kan spille en vigtig rolle i at reducere stress, fremme følelsen af ro og styrke vores evne til at håndtere svære livssituationer.

Hvordan kan naturen lindre?

  • Naturlig ro og balance
    Når vi er omgivet af naturens elementer – skovens dybe stilhed, bølgernes rytmiske brusen eller fuglenes sang – aktiveres vores parasympatiske nervesystem. Dette system hjælper kroppen med at finde ro og komme i en tilstand af afslapning. For sørgende, der ofte oplever uro, søvnproblemer eller forhøjet stress, kan dette være en værdifuld pause.
  • Sammenhæng mellem krop og sind
    Bevægelse i naturen, som en gåtur på stranden eller en vandretur i skoven, kan forbedre både den fysiske og mentale tilstand. Fysisk aktivitet frigiver endorfiner – kroppens egne “lykkehormoner” – som kan lindre følelsen af tristhed og give et lille løft midt i sorgen.
  • Naturen som en støtte til at skabe en forbindelse til barnet
    Mange mennesker oplever i naturen en stærkere følelse af at være forbundet med noget større end sig selv. For sørgende kan dette være en kilde til trøst og mening, og det kan skabe et rum for at mindes og føle sig tættere på den, de har mistet.

natur og sorg, sorg og krise, Naturen kan lindre og give energi, den kan være med til at skabe en ny forbindelse til det barn vi har mistet. Nogle forældre, ser tegn på himmelen ved en funklende stjerne, en sommerfugl, der kommer der helt tæt på og så på den her tid af året. Vinden i ansigtet, et fast tempo giver plads til tanker, forbundethed på den ene og den anden måde. Tab Savn, sorg, forældre i sorg.

Videnskaben baker op

Forskning understøtter, at naturen kan lindre både psykisk og fysisk smerte. Et studie fra University of Michigan viste, at blot 20 minutter i naturen kan reducere niveauet af stresshormonet kortisol markant. Andre undersøgelser har vist, at patienter, der har udsigt til natur, heler hurtigere efter operationer og rapporterer lavere smerteniveauer sammenlignet med dem, der ikke har adgang til naturlige omgivelser.

En rapport fra The Journal of Environmental Psychology beskriver også, hvordan naturens uforudsigelige, men rolige rytmer – som vindens susen eller en rislende bæk – hjælper hjernen med at slappe af og øger vores evne til at fokusere og bearbejde svære følelser. Og at ophold i naturen kan også have en positiv indflydelse på mennesker i sorg og krise. Når vi opholder os i naturen, påvirkes kroppen og sindet på flere måder:

Hos Mistet Barn inddrager vi naturen i mange af vores aktiviteter, fordi vi ved, hvor meget den kan lindre og støtte. Gennem walk and talk, mindeture og fælles oplevelser i naturen skaber vi trygge rammer, hvor sorgen kan få lov at være, og hvor man kan finde små pusterum i fællesskab med andre, forældre, der har mistet et barn.

Vi bruger naturen aktivt som en del af vores tilbud: 

  • Walk and Talk: At gå side om side i naturskønne omgivelser skaber et trygt rum for samtaler, hvor det kan føles lettere at sætte ord på sorgen. Vi laver bl.a. en landsdækkende nytårsgåtur for familier, der har mistet et barn. Læs mere her.
  • Familieture på stranden: Aktiviteter som at samle sten og fossiler eller lytte til bølgernes brusen giver små øjeblikke af glæde og nærvær midt i det svære.
  • Fælles aktiviteter som kajakroning eller løb: Disse aktiviteter kombinerer fysisk bevægelse med mulighed for at få gode snakke med andre, der kender den tunge sorg og det uendeligt store savn.

 

Et sted til kærlighed og minder – naturens gaver

Forældre fortæller ofte, hvordan naturen giver dem et sted, hvor sorgen og kærligheden kan eksistere side om side. Her kan der for mange opstå en form for spiritualitet, der kan give perspektiv og håb. Det kan være et sted at blive forbundet til barnet og samtidig finde styrke til at fortsætte.

 

Løjtnantshjerte – en evig kærlighedshilsen i min søns have

Natur forældre i sorg, krise forbindelse med mistet barn,
“Ved min søns have står der en løjtnantshjerte, som hvert år springer ud med de smukkeste hjerteformede blomster. Jeg ser dem som kærlighedshilsener fra min søn til mig – små tegn på vores bånd, der aldrig forsvinder. Det varmer mit hjerte og minder mig om vores kærlighed, som stadig lever og forbinder os igen og igen.”
– Sofie, Mor til Emil

Kilder: Ulrich, R. S. (1984). View through a window may influence recovery from surgery. Science, 224(4647), 420-421. Lee, J., et al. (2011). Effect of forest bathing on physiological and psychological responses in young Japanese male subjects. Public Health, 125(2), 93-100. Bratman, G. N., et al. (2015). The benefits of nature experience: Improved affect and cognition. Environmental Health Perspectives, 123(10), 985-992.Windhorst, E., & Williams, A. (2015). Growing up, naturally: The mental health legacy of early nature connection. Ecopsychology, 7(3), 115-125. American Psychological Association (2020). Stress and Health: The Role of Nature in Psychological Resilience

 

Bliv medlem

Tilmelding

* skal udfyldes
( Måned/år)

Vælg venligst, hvordan du ønsker at høre fra Landsforeningen Mistet Barn:

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at klikke på linket nederst i vores email. Ønsker du mere information om vores privatlivspolitik, så besøg venligst vores hjemmeside.

Vi bruger Mailchimp til at håndtere vores nyhedsmails. Læs mere om MailChimps privatlivspolitikker.