Litteratur

Bogliste for voksne og for børn og unge. Du finder også navne på film, dokumenterer og links til podcast.


Bøger for voksne:

Om at sørge
Anne Kløvedal, 2022

Fra pressemeddelelse 19.05.22

Anna Kløvedal mistede i 2004 sit eneste barn, der døde af leukæmi, 15 år gammel. I de 18 år, der siden er gået, har hun levet med og i sorgen. Selvom Anna Kløvedal har erfaret, at man sjældent kan give gode råd til en person i sorg, vælger hun nu at give sine erfaringer videre i bogen Om at sørge.

»Vi kommer alle til at miste. Hvis vi er heldige, er det en stor sorg for os. For hvis vi sørger, er det, fordi vi har elsket! Og er blevet elsket!«

Sådan begynder Anna Kløvedal Om at sørge. Heri fortæller hun om sorgen, hvordan man lærer at være i den og at leve videre med den – for sorg forandrer sig godt nok over tid og bliver mindre akut, men den forsvinder aldrig helt.

Bogen er bevidst holdt kortfattet, for Anna Kløvedals erfaring er, at man ikke har overskud til ret meget, når man er i sorg, hvor træthed fylder, og koncentrationsevnen svigter. Hendes ambition med bogen er at hjælpe læseren gennem de mere konkrete sider af at være til i livet med sin sorg og sit savn.

Om at sørge er en bog for begyndere i sorg. Uanset om man har mistet børn, ægtefæller, forældre eller venner, kan den bruges som en konkret brugsbog, der giver inspiration og hjælp til at være i smerten ved tabet.

Den natmørke sø
Liz Tichenor

Liz Tichenor er som ung og nyuddannet præst flyttet til Tahoesøen i de amerikanske Sierra Nevadabjerge med sin mand og datter, og de har netop fået en søn. Alt virker godt og rigtigt, men pludselig en nat rammes parret af alle forældres værste mareridt: Deres seks uger gamle baby holder op med at trække vejret. De vender hjem fra hospitalet med en tom autostol. Den natmørke sø er en dybt personlig og altopslugende fortælling om år ét efter at have mistet et barn. Fortælleren falder ned i et bundløst mørke, men tvinger sig selv til hver dag at løbe, løbe, løbe for livet. Langsomt finder hun energi til at vende tilbage på arbejde, og endelig kan hun igen tage sig af sin datter.  Pludselig åbner der sig små sprækker i horisonten, som giver håb om, at livet trods alt holder fast, når man selv må give slip. Den natmørke sø beskriver moderskabets og forældreskabets dybe bånd og er en hyldest til den kærlighed og de venskaber, der kan vinde over sorgens mørke. Liz Tichenor er en amerikansk præst først i 30’erne bosat i Berkeley, Californien. Den natmørke sø er baseret på egne erfaringer og oplevelser.

 

Min usynlige søn : Hvordan man lever med sine døde resten af livet
Esben Kjær, 2016

Fra bogens bagside:

Bogen handler ikke bare om sorg, men om hvordan man jonglerer med de enorme kræfter, der slippes løs, når en elsket dør – kræfter, der ændrer os for altid, hvad enten vi vil det eller ej. Og så handler bogen om, hvordan vi kan fortsætte med at have et forhold til vores døde, som lever videre inden i os.

” En bog, der fortjener at blive læst med samme omsorg, som den er skrevet med. Den er utrolig væsentlig. Så varm, så klog. Hvem kunne ane, at en lille bog om tab kunne blive så stor en gevinst.” Citat Johannes Møllehave

Efter Sara
Af Bente Ladefoged Nielsen, 2015

Bogen starter og slutter med kapitlet ”Nu”. I andet kapitel fortæller forfatteren om tiden ”Før”, dernæst ”Sara er død”. Her fortæller forfatteren om det tankekaos, som hun gennemlever ved

angsten for, at der er sket Sara noget, derefter usikkerheden om, hvad der er sket, og endelig konfrontationen med Saras død.<

’SORG – Den dybeste ære glæden kan få’
af Lise Trap

Enkel og forståelig beskrivelse af hvordan forfatteren håndterede tiden efter sin søns død og samtidig også en bog, der kan læses af de, som gerne vil være der for én.

’Hjertebånd, at leve med sine døde’
af Lise Trap

Bogen giver input til hvordan man kan have sine døde med sig på mange forskellige måder.

’Tankestrøm og –streger’
af Pernille Strøm Øster

Ærlig fortælling af en søster, som har mistet sin bror. God at læse for større søskende, men samtidig genkendelig for flere. Mange fine mentale ’billeder’ på sorgens landskab, som gør bogen let at læse.

’Sorg’
af Mai-britt Guldin

Lille letlæst bog som beskriver de grundlæggende elementer i sorg på en nænsom og forståelig måde. Hvis man ønsker at gå lidt mere i dybden kan ’Tab og sorg’ af samme forfatter anbefales.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Af Naja Marie Aidt, 2017

I 2015 mistede forfatter Naja Marie Aidt sin femogtyveårige søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er en ærlig bog om, hvordan sorg er, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheden, til ens nærmeste, til tiden. Hvordan nærme sig det umulige: at skrive om sit døde barn?

Et år med magisk tænkning’ og ’Blå timer’ af Joan Didion

Fortælling hvor man følger forfatterens ’rejse’ med sorg, først over mandens død, derefter datterens død. Som læser følger man hvordan forfatteren lærer at leve alene med sorgen og kærligheden, som hun for altid vil have med sig.

’Sagt om sorg’ I og II
Af Louise Winther

Citater og kortere udtalelser fra kendte og mindre kendte om sorg som vilkår (ikke kun sorg over at miste et barn). De korte passager gør bøgerne lette at læse, især hvis koncentrationen er svær at fastholde.


Da drømmene brast – og livet genopstod
Af Peter Andreas Ployart Wetche, 2014

Bogen er et forsøg på at fortælle om de følelser, frustrationer og den fortvivlelse og sorg, der vælter ind over dig, når dit barn pludselig dør. Ingen af os forældre skænker det en tanke, at vi kan miste vores børn.

 

Mit liv med døden som følgesvend
Af Steen Simonsen, 2011

Det er hårdt arbejde i mange år efter tabet, men livet er stadig værd at leve. Bogen er tænkt som en hjælp til dem, som mister et kært menneske. Bogen er Steen Simonsens livsberetning og handler om det at miste, men også om at livet alligevel er værd at leve.

Jeg løber
Af Anders Legarth Schmidt, 2018

“Jeg løber” er et stærk, selvbiografisk værk om Anders Legarth Schmidt og den sorg, der ramte ham, da hans seksårige datter Ellen døde af kræft. Hvordan kommer man videre? Da han mistede sin datter til kræften, var det en stor mur af sorg, der ramte ham. Det eneste, der kunne give ham luft fra sorgen, var hans løb.

De der blev tilbage: En portrætbog om efterladte efter selvmord
Af Birgitte Andersen, 2011

De der blev tilbage, fortæller 30 menneskers historie om at miste en pårørende eller en anden nær person til selvmord. Den fortæller om de mange følelser, der er, når man oplever dette. Sorg, skyld, svigt, skam og savn.


Den Indre Have
Af Lene Jensen, 2013

At miste 2 børn med ni års mellemrum betød, at Lene Jensen to gange følte sig kastet ud på dybt vand. I første omgang handlede det kun om at holde næsen oven vande. Men det medførte også en lang erkendelsesproces.


Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed
Af Lisa Næblerød, 2010

Skildring af forfatterens sorg efter mordet på sin datter i 2006 ved Hasseris Gymnasium. Bogen er anderledes i sin opbygning, da forfatterens beretning og sorgproces får følgeskab af datterens venner og veninders sorgproces og desuden fra alle de mennesker, som fulgte deres sorg tæt på.

Bogen er hudløs ærlig, og beskriver en smerte så stor at livet i perioder var ”et helvede på jord”.

Historien beskriver vejen ud af smertehelvedet, med masser af humor og hele vejen igennem med tro, håb og uendelig kærlighed som anker.

Hun valgte døden
Af Maureen Dunbar, 1996

En mors beretning om syv års mareridt med sin datters anoreksi. Da Catherine var 15 år, fik hun stillet diagnosen nervøs spisevægring. Moren fortæller i denne bog sin datters tragiske historie og de mange op- og nedture, Catherine og familien gennemlevede i de syv år, sygdommen varede. Catherine døde som 22-årig.

Mette – en beretning om et selvmord
Psykiatrifonden, 2004

Bogen giver et enestående indblik i en ung kvindes personlige oplevelse af sin depression.

Bogen bygger på Mettes efterladte dagsbogsnotater, der sammenholdes med forskellige behandleres journaluddrag, og beretningen kædes sammen af Mettes mor, der ser tilbage på sin datters liv. Hverken forældre, søskende, venner eller studiekammerater aner, hvor syg Mette er, før hun kort efter sin indlæggelse på psykiatrisk afdeling begår selvmord og efterlader sig sin 4-årige søn.

Lev stærkt – dø naturligt: En bog om unge og selvmord
Af Kim Engelbrechtsen, 2004

Jakob og Joan var kun 16 år, da de valgte livet fra. Jakob døde, mens Joan overlevede sit selvmordsforsøg. Denne bog fortæller deres historier og giver nogle bud på, hvad du kan gøre, hvis også du får ondt i livet og føler dig ubrugelig og forkert. Bogen er skrevet af Jakobs far. Han håber, at den vil blive læst og diskuteret i familierne, vennekredsen og i klasseværelserne, og den kan være med til at få alle til at indse, at selvmord aldrig er en udvej.

Tommys hus i himlen
Af Lise Lotte Aabrink, 2001

Om en families håndtering af sorg, da den 16-årige Tommy bliver dræbt i en trafikulykke. Bogen er opdelt i 5 afsnit, hvor andet afsnit er egnet til at læse højt for mindre børn (4 – 9 år). Det handler om Lone på 7 år. Afsnittet lægger op til en snak med børnene om de mange svære ting, der sker, når et menneske dør: Begravelsen, drømme, det at arve og sørge, osv.

Tredje afsnit er beregnet til selvlæsning for større børn (10 – 16 år). Det handler om Morten på 10 år. Også dette afsnit lægger op til en snak om de ting, der sker i forbindelse med et dødsfald, men på et dybere niveau.

Fjerde afsnit er de voksnes historie. Hvordan klarer forældrene at støtte de små søskende, samtidig med deres egen sorg? Hvilke rettigheder har de efterladte? Hvor kan de hente den fornødne hjælp? Hvordan kommer den lille familie videre?

Giv sorgen ord – sorgkultur i forandring

Af Stine Gotved, Stine Bagger, Elene Fleischer, Britta Fuhlendorff, Jorit Tellervo & Jes Dige M.Fl.

 

Børne og ungdomsbøger

Knirke & Grævling tegner
Af Julie Døssing Frost

Knirke og Grævling tegner. De tegner meget forskelligt. Og de tegner begge to helt rigtigt. Men der er noget, Grævling ikke ved, om han gør helt rigtigt. Hvordan er man ked af det på den rigtige måde, når nogen er død? Heldigvis ved Knirke, at man slet ikke kan gøre det forkert. Man har nemlig sin helt egen måde. Ligesom når man tegner.

Knirke & Ræv kigger mod himlen
Af Julie Døssing Frost

Knirke møder sin ven Ræv. Ræv har fået en fin ballon. Men Ræv taber sin ballon, og den flyver højt op i himlen til et usynligt sted. Rævs mor er også et usynligt sted. Hun er nemlig død, og Ræv savner hende. Knirke og Ræv finder sammen ud af, hvad man kan gøre, når man savner nogen allermest.

Knirke & Muldvarp holder begravelse
Af Julie Døssing Frost

Knirke møder sin ven Muldvarp. Men han er slet ikke glad. For én af Muldvarps venner er død. Men hvad betyder det, at man er død, og hvor er man egentlig henne, når man er død? Det ved Knirke heldigvis noget om.

Knirke & Hare bliver modige
Af Julie Døssing Frost

Knirke og Hare har bygget en hule. De laver spidse pinde, så de kan holde uhyggelige monstre væk. Er det mon også uhyggeligt at se en, der er død? Hare tør i hvert fald ikke at se sin tante, som er død. Heldigvis kan Knirkes kappe hjælpe ham til at blive modig. Og måske er det slet ikke så uhyggeligt alligevel.

Knirke & Pindsvin flyder med strømmen
Af Julie Døssing Frost

Knirke og Pindsvin har fået en god ide. De vil bygge en tømmerflåde og sejle ned ad vandløbet. Pindsvin er lidt bange for at sejle på tømmerflåden. Hun er også bange for, om det kan være hendes skyld, at hendes far er blevet syg. Derfor er det faktisk dejligt at finde ud af, at nogle ting sker uden, at vi kan gøre for det.

Om Knirke-bøgerne:
Bøgerne er for børn, der har spørgsmål til døden. Spørgsmålene kan enten komme, fordi barnet oplever eller har oplevet sygdom eller død tæt på. Eller blot fordi der er en begyndende nysgerrighed omkring emnet. Bogen hjælper børn til at tale om døden og om det at miste og særligt om, hvor man er henne, når man er død. Bogen er udarbejdet i samarbejde med Børn, Unge & Sorg.

Stjernernes rige: En fortælling om håb
Af Rikke Skov Jørgensen, 2020

Der var engang en klog forfatter, der skrev en smuk eventyrfortælling om, hvordan man taler naturligt med børn om livet og døden. Det er en svær opgave. Forfatteren skal anvende en følsom fantasi og tale hjerternes sprog, som kun efterladte søskende forstår. Rikke Skov Jørgensens bog ”Stjernernes rige” rammer plet, og eventyrformen er velvalgt til at give håb og mening midt i det meningsløse. Joanna Jensens smukke og sørgmodige illustrationer tager samtidig læseren med tilbage til eventyrlandet Nangijala i Astrid Lindgrens klassiker ”Brødrene Løvehjerte”.

Da Laura blev en engel
Af Lise Hillarius Rønsch, 2020

Drømmehulen
Af Jacob Riewe, 2015

Hvordan man har en usynlig bror
Af David Cozmo, 2014

Kære morfar
af Didde Jakobsen, 2020 (Fra 4 år)

En billedbog med rimet tekst. En pige, som lige har mistet sin morfar, beslutter sig for at besøge morfar i himlen. Pigen vil styre efter solen når hun letter på sin cykel. Bogen er også indtalt som lydbog af Alberte Winding og findes derudover som undervisningsmateriale, der kan bruges i skoler, men også som forslag til hvordan man kan tale med børn om emnet om sorg.

Himmelby
af Lene Østergaard og Lea Letén, 2010

Brødrene Løvehjerte
Af Astrid Lindgren, 2003

 

Podcast

Jegplejedeattropåforevigt.dk

Jeglevermeddøden.dk

eg lever med døden er en podcast om sorg og den proces, vi alle skal igennem, når vi på et tidspunkt mister en, som vi elsker. Podcasten tager udgangspunkt i Anne-Louise Bachmanns personlige historie, som hun skrev ned i sin dagbog, efter hun mistede sin to-årige søn Noam. Dagbogen kan læses på www.jeglevermeddøden.dk. Podcasten er tilrettelagt af Anne-Louise Bachmann. Titelmelodi af Annika Aakjær.

Folkekirken.dk

Cilles sidste dag

Podcastserien ‘Cilles sidste dag’ er en mors fortælling om den knusende sorg over at miste sin datter på tragisk vis. Men det er også en historie om at insistere på at skabe et meningsfuldt og rigt liv, på trods.

TRAGEDIEN OM NORD

”Tragedien om Nord” er en virkelig fortælling om at finde sin lille søn dræbt, og om rejsen derfra og tilbage til livet.

10. juni 2016 modtager Sara Thane en sms fra faderen til sin halvandet år gamle søn, Nord. ”Jeg er glad for at kunne meddele dig, at det er sidste gang, du vælger dig selv frem for Nord…”, står der blandt andet.

 

 

Bliv medlem

Tilmelding

* skal udfyldes
( Måned/år)

Vælg venligst, hvordan du ønsker at høre fra Landsforeningen Mistet Barn:

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at klikke på linket nederst i vores email. Ønsker du mere information om vores privatlivspolitik, så besøg venligst vores hjemmeside.

Vi bruger Mailchimp til at håndtere vores nyhedsmails. Læs mere om MailChimps privatlivspolitikker.